Smerter kan være svære at håndtere og behandle i hverdagen, da de ikke altid er nemme at diagnosticere, og dermed finde årsagen. Der findes nemlig flere forskellige typer smerter, og de ”snakker” ofte ind over hinanden. Et kendt eksempel er hjertet der kan give smerter ud til venstre arm. Men en smertefuld skulder eller nervetryk i nakken kan også forårsage smerter ud i armen. Derudover kan der selvfølgelig også være en skade i armen, der er årsagen til smerten.

Hvis en virksom behandling skal iværksættes, så skal årsag og dermed de korrekte strukturer behandles.. Det lykkes ofte kun via et velfungerende samarbejde mellem dig, fysioterapeuten og lægen.

 

 

Hvilke smerter ses oftest i klinikken ?

Hyppigst møder jeg smerten der benævnes ”nociceptiv smerter”. Disse smerter stammer fra vores muskler, knogler, led, hud og slimhinder. Smerterne udløses i forbindelse med skader på vævet. Smerterne er ofte lokaliseret til ét bestemt område. Bevægelse af området kan forværre smerten eller få smerten til at aftage. Smerten beskrives oftest som trykkende, borende eller murrende.

Hernæst er det de ”neuropatiske smerter” og de skyldes en skade i nervesystemet. Det kan være en diskusprolaps der klemmer på en nerve i ryggen eller nakken eksempelvis. Neuropatiske smerter kan i nogle tilfælde omfatte mere eller mindre hele nervesystemet. Det ses som eksempelvis følgeskader efter overforbrug af alkohol, sukkersyge eller cancer. Smerten beskrives ofte som brændende, stikkende, sovende, prikkende eller jagende.

Det jeg seer mindst af, er ”visceral smerter” der stammer fra de indre organer, f.eks vores lever, nyre, lunger eller hjerte. Smerten opleves ofte diffus og svære at udpege nøjagtigt. Smerten kan nogle gange opleves et stykke fra selve problemet, her er hjertet igen eksemplet med smerter til venstre arm eller hals regionen. Diffuse og borende smerter bruges ofte til at beskrive denne form for smerte.

Udover disse konkrete eksempler kan f.eks. stress, udbrændthed, manglende søvn, mobning og vedvarende hovedpine også udløse smerter. Smerter som ikke kan ses på scanning eller røntgen billeder, men derfor findes de alligevel ofte i hverdagen i alle aldersgrupper. En smertetype der ofte er belastende for den enkelte, da omgivelserne kan have svært ved at se og forstå man har smerter – da det ikke kan ses på f.eks. en scanning. Jeg hører derfor ofte udtrykket : ”Jeg vil hellere gå med en arm i gips , for det kan folk åbenbart forstå”. Det er også denne patient gruppe der ofte bliver kastebold i systemet mellem diverse sagsbehandlere, instanser eller specialister fordi at smertens årsag ikke kan ses eller nødvendigvis forklares. Men derfor er den virkelig nok, men accepten blandt andre kan ofte være lille.

Behandlingen af disse forskellige typer smerter er også meget forskellige. Nervesmerter der forårsages af et nerve tryk skal håndteres anderledes end smerter, der opstår som følge af stress.

Som erfaren fysioterapeut med smerter, der i stor grad prægede deres hverdag  og været i stand til at hjælpe. For at blive endnu mere kvalificeret tog jeg supplerende uddannelse i håndtering af smerter, i særlig grad smerter der har været der i lang tid.

Jeg kan være behjælpelig med udredning af disse smerter, og være med til at finde en egnet løsning til netop dit problem. Det sker ofte i samarbejde med egen læge eller speciallæge, da det er lægen der har den medicinske viden, og muligheden for at iværksætte relevante supplerende undersøgelser, hvis der måtte være behov herfor.

 

Klilder:

Troels Staehelin Jensen, Jørgen B. Dahl ,Lars Arendt Nielsen. Smerter -baggrund, evidens og behandling. FADL’s Forlag, 2013. ISBN: 9788703059082

Adriaan Louw, Emilio Puentedura .Therapeutic Neuroscience Education. (2013)International Spine and Pian Institute. ISBN: 978-0-9857186-4-0

Dr David S. Butler and Prof G. Lorimer Moseley.Explain Pain 2nd Edn. Noigroup Publications (2013). ISBN: 978-0-9873426-6-9

Dr David Butler & Prof Lorimer Moseley . The Explain Pain Handbook ProtectometerNOI Group Publications; first edition edition (2015). ISBN-13: 978-0975091098