skulder

Hvad er indeklemning?

Årsagen til indeklemning  skyldes ofte 2 forskellige situationer. Det ene er ofte brug af armen over hovedniveau som f.eks i svømning eller  ved ensformige bevægelser på arbejde. Det medfører  en “betændelse” (inflammation) i senen til løftemusklen (supraspinatus) og den slimsæk der sørger for at senen ikke skraber mod kravebenet og overarmsknoglen der ligger oven over. Den anden årsag skyldes belastninger i “kastestillingen”  f.eks ved kast med bold eller ensformige gentagende belastninger i denne stilling. I denne stilling skraber sener mod ledlæben der er en del af skulderleddet, og det medfører at både senen og ledlæben kan overbelastes.

 

 

 

Symptomer

Symptomerne er langsomt begyndende lokal ømhed efter belastningen, der mærkes  udvendigt og foran på skulderen. Udstråling der føles ned af armen i retning mod albuen er også muligt. Ved tryk på senen eller ved provokation i yderstilling vil de kendte smerter blive provokeret. Ømheden ændres langsomt til skuldersmerter, først ved bevægelse herefter skuldersmerter i ro, ofte om natten.

Behandling

Første behandlingstiltag er at aflaste og undgå de stillinger der provokerer smerter. Er det ikke nok til bør man opsøge hjælp til at komme videre, det kan f.eks være egen læge. Det er vigtigt at diagnosen stilles hurtigt, da ellers det langsomt forværres og kan blive ganske langvarigt. Undersøgelsen kan suppleres med en ultralydsscanning for at sikre den korrekte diagnose og dermed behandling.

Behandlingen er først og fremmest at finde årsagen, og dernæst aflaste fra aktiviteten, hernæst genoptræning af musklerne omkring skulderen. Ses der en forkalkning på senen kan shockwave / trykbølge være en mulighed. Laser har også vist sig at være en behandlingsmulighed. Er det ikke nok, er der mulighed for NSAID piller, blokader eller kikkertundersøgelse hos egen læge / speciallæge.

 

Kilde:

Holmes et al.Clinical evaluation of nonarthritic shoulder pain: diagnosis and treatment.Phys Sportsmed. 2015 Jan 26:1-7. [Epub ahead of print]

Ottenhejm et al.Ultrasound imaging for tailored treatment of patients with acute shoulder pain.Ann Fam Med. 2015 Jan;13(1):53-5.

Saltychev et al. Conservative treatment or surgery for shoulder impingement: systematic review and meta-analysis.Disabil Rehabil. 2015;37(1):1-8.

Yu et al.Effectiveness of Passive Physical Modalities for Shoulder Pain: Systematic Review by the Ontario Protocol for Traffic Injury Management Collaboration.Phys Ther. 2014 Nov 13. [Epub ahead of print]