achilles-tendinitis

 

Hvordan opstår betændelse i Achillessenes ?

”Betændelse”(inflammation) ved Achillessenes fæste på hælknoglen opstår ved gentagne overbelastninger i form af løb og afsæt.

Smerter ved belastning af senen (løb og spring) og eventuelt ved udspænding af senen. Der er trykømhed bag på hælknoglen hvor senen hæfter sig.

 

 

Undersøgelse

Undersøgelse er relativ enkel og kan suppleres med en ultralydsscanning der er i stand til at vise omfanget af skaden. Ultralydsscanningen kan også vise om det er en slimsæk der eventuel er årsagen, eventuelle forkalkninger eller andre forandringer der kan fortælle noget om den bedste og korrekte behandling at iværksætte.

Behandling består i:

Finde årsagen til overbelastningen og hernæst aflastning af senen

Indlæg kan nogle gange være nødvendigt i en kortere periode for at aflaste

Derudover er det nødvendigt at træne efter et specialprogram. Herudover klarlægge andre medvirkende årsager til problemet f.eks hoftestilling, svage stabiliserende muskler, evt løbestilen for at nævne nogle få.

Trykbølge / shockwave er en mulighed fos at supplere behandlingen med.

På klinikken er der mulighed både for at få foretaget en ultralydsscanning, behandling med tykbølge/ shockwave og ikke mindst afklaring af årsag og vejledning i at vende tilbage til normal funktionsniveau igen.

Kilder:

Sussmilch-Leitch et al. Physical therapies for Achilles tendinopathy:
systematic review and meta-analysis. Journal of Foot and Ankle Research 2012, 5:15

Al-Abbad and Simon. The effectiveness of extracorporeal shock wave therapy on chronic achilles tendinopathy: a systematic review. Foot Ankle Int. 2013 Jan;34(1):33-41

Roche and Calder.Achilles tendinopathy: A review of the current concepts of treatment. Bone Joint J. 2013 Oct;95-B(10):1299-307

Kearney and Costa. Insertional achilles tendinopathy management: a systematic review. Foot Ankle Int. 2010 Aug;31(8):689-94