Medicinsk akupunktur også kaldet triggerpunkt-akupunktur, er videnskabeligt dokumenteret til at være en yderst effektiv smertestillende behandling af muskler og led, uanset smertens årsag og uanset om du tror på det eller ej. Et triggerpunkt er et ømt, hårdt og spændt område i en muskel, som ofte dannes ved statisk overbelastning og udtrætning af musklen.

Akupunktur foregår ved at der stikkes tynde nåle ind i musklerne.

Nålene stimulerer nervesystemet og denne stimulering kan medføre smertelindring, øget blodgennemstrømning og afspænding af musklerne.Normalt indsættes 4-8 nåle i området med symptomer, smerter og funktionsforstyrrelser.3-5 behandlinger er ofte nødvendigt før eventuelle positive effekter vise sig som bedring af nattesøvn, reduktion af smerter og bedring af fysiske funktioner.

Der kan være bivirkninger ved behandling med akupunktur. Eksempelvis vil ca. 50 % føle træthed efter behandlingen, og symptomer kan kortvarigt blusse op. Herudover kan der opstå mindre blødninger i hud og underhud. Ved inkompetent anvendelse kan der i sjældne tilfælde ske uheld med perforering af de indre organer.

For at opnå det bedste resultat med akupunktur er det vigtigt, at akupunktur kun anvendes ved veldiagnosticerede tilstande, og hvor man ved at behandlingen har en relevant effekt.

Kilder:

Liu et al. Effectiveness of Dry Needling for Myofascial Trigger Points Associated With Neck and Shoulder Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Arch Phys Med Rehabil. 2015 May;96(5):944-955

Borg-Stein and Iaccarino. Myofascial pain syndrome treatments. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2014 May;25(2):357-74

Dommerholt et al. A critical overview of current myofascial pain literature .J Bodyw Mov Ther. 2015 Apr;19(2):337-349

Dunning et al. Dry needling: a literature review with implications for clinical practice guidelines. Phys Ther Rev. 2014 Aug;19(4):252-265.

Kietrys et al. Effectiveness of dry needling for upper-quarter myofascial pain: a systematic review and meta-analysis. J Orthop Sports Phys Ther. 2013 Sep;43(9):620-34.

Sundhed.dk

Danske Fysioterapeuter